ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι παρακάτω κινήσεις έχουν ενταχθεί στην ΔΕΚΑ και αναφέρονται για ιστορικούς λόγους.  Οι θέσεις έχουν επηρεάσει την ΔΕΚΑ αλλά οι θέσεις τους δεν αποτελούν τοποθετήσεις της. Δεν υπάρχουν συνιστώσες, η ΔΕΚΑ είναι μια ενιαία κίνηση. 


ΕΛΟΚ

Η ΕΛΟΚ (Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κϊνηση) είναι Πανελλήνια συντονιστική επιτροπή συλλόγων, ομοσπονδιών, συνεταιρισμών, ομάδων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο για οικιστικά ζητήματα με πρωτεύον το δασικό πρόβλημα.  Ενδέχεται, εάν κριθεί απαραίτητο, να μετεξελιχθεί σε κόμμα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσωπεί περίπου το 25% του εκλογικού σώματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες  αγόρασαν αγροτική γη με σκοπό να κτίσουν, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.  Κάποιο διάστημα μετά την απόκτηση του ακινήτου, η δασική υπηρεσία χαρακτήρισε τη γη τους δασική και ως εκ τούτου δημόσια και τους θεωρεί καταπατητές. Θα πρέπει να ακολουθήσουν χρονοβόρα και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία αμφίβολου αποτελέσματος για να αποδείξουν ότι η έκταση είναι ιδιωτική και αγροτική. Βάσει της παράλογης ελληνικής νομοθεσίας οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες.  Ανάλογα προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει ξένοι πολίτες και ελληνικές και ξένες εταιρείες. Επενδυτές είναι εξαιρετικά διστακτικοί να κάνουν αγορές γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή η  ιδιοκτησία τους να χαρακτηριστεί δασική έκταση.

Η επέκταση των πόλεων δεν έχει ακολουθήσει την ανάπτυξη του πληθυσμού με συνέπεια όλα τα γνωστά προβλήματα, στάθμευσης, κίνησης, ζέστης το καλοκαίρι, έλλειψης πρασίνου.  Παρόλο που η Ελλάδα είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της  Ευρώπης , οι Ελληνικές πόλεις είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες. Ένας λόγος του προβλήματος είναι ότι πολλές περιοχές γύρω από τις πόλεις είναι χαρακτηρισμένες δασικές.

Λόγω της κρατικής ολιγωρίας έχουν ήδη αναπτυχθεί οικιστικά  με ιδιωτική πρωτοβουλία αρκετές περιοχές εκτός σχεδίου. Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, αποκομιδής σκουπιδιών, δρόμων. Η Ελληνική Πολιτεία αρνείται επί δεκαετίες να εντάξει τις περιοχές αυτές σε σχέδιο πόλης.

Όσοι κουράστηκαν να περιμένουν να βρούν το δίκιο τους και έκτισαν,  είτε αναγκάστηκαν να «λαδώσουν» η αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα. Υπάρχουν  αρκετές περιπτώσεις που έκτισαν με νόμιμες άδειες και απειλούνται με κατεδαφίσεις και πρόστιμα επειδή κάποια στιγμή μετά την οικοδόμηση η γη τους χαρακτηρίστηκε δασική.

Η Ελληνική Πολιτεία επικαλούμενη ένα άρθρο του  Συντάγματος αρνείται να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών καταπατώντας ταυτόχρονα ένα άλλα άρθρο του Συντάγματος και θεμελιώδεις αρχές ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με έναν απίστευτο νομοθετικό κυκεώνα έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό χάος στο δασικό θέμα κα όχι μόνο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το Σύνταγμα αλλά εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες που κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κέρδισαν μεγάλες αποζημιώσεις που το κράτος ακόμη δεν έχει καταβάλλει.  Για τον πολίτη μέσου και χαμηλού εισοδήματος  η προσφυγή σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του υψηλού κόστους.

Τα δύο κόμματα (μέχρι πρόσφατα) εξουσίας δίνουν κατά καιρούς υποσχέσεις για τακτοποίηση του θέματος αλλά επί της ουσίας δεν κάνουν τίποτε για να συνεχίσουν να υφαρπάζουν τη ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και να συλλέγουν πρόστιμα.  Επίσης φοβούνται την έντονη αντίδραση διαφόρων ομάδων που εναντιώνονται σε λύση για διαφορετικούς λόγους :

α) Κάποια αριστερά κόμματα επειδή μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους είναι φανατικοί οικολόγοι και επίσης σύμφωνα με τη κοσμοθεωρία τους όλα ανήκουν στο κράτος.

β)  Δικηγορικοί Σύλλογοι επειδή έρχονται εκατοντάδες υποθέσεις  γύρω από αυτά τα ζητήματα στα δικστήρια κάθε χρόνο.

γ) Σύλλογοι Δασολόγων επειδή  δασονόμοι και δασάρχες έχουν ένα επιπλέουν εισόδημα από μίζες.

δ) Διάφοροι δικαστές για το ίδιο λόγο.

ε) Περιβαλλοντικές ΜΚΟ για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και να συνεχίσουν να παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις.

Τα ΜΜΕ έχουν συντελέσει στο μεγάλο βαθμό παραπληροφόρησης που υπάρχει στην κοινή γνώμη και στην κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για όσους αντιμετωπίζουν οικιστικά προβλήματα.  Ο σκοπός μας δεν είναι να βλάψουμε το περιβάλλον αλλά να το προστατέψουμε.  Η μεγάλη πλειοψηφία το μελών μας είναι φυσιολάτρες και αυτός ήταν ένας λόγος που τους οδήγησε να αγοράσουν γή σε φυσικό περιβάλλον.  Προτείνουμε λύσεις που αυξάνουν τον αριθμό των δασών αλλά και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Πολλές απο τις πολιτικές που προτείνουμε εφαρμόζονται ήδη σε διάφορες ανεπτυγμένες χώρες. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ   ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ   ΟΦΕΛΟΣ   ΚΕΙΜΕΝΟ


ΑΔΕΣ    

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Η χώρα διέρχεται περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί σημαντικά με όλους σχεδόν τους ανέργους να προέρχονται από αυτόν. Ο χώρος το επιχειρήσεων διαθέτει αξιόλογο δυναμικό που μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Οι άνθρωποι του χώρου των επιχειρήσεων έχουν νοοτροπία που παράγει αποτελέσματα, κάτι που λείπει από τη πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.

Η Αναπτυξιακή Δράση Επιχειρηματιών και Στελεχών (Α.Δ.Ε.Σ) είναι μια πανελλήνια κίνηση επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων που σκοπό έχει να βοηθήσει τη χώρα, τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή. Η πλειονότητα των επιχειρηματιών είναι μικρής και μεσαίας κατηγορίας, χωρίς όμως να αποκλείονται μεγάλοι επιχειρηματίες.
Ο πρώτος σκοπός της κίνησης είναι να εφαρμόσει μεθοδολογία επιχειρήσεων και να καταλήξει σε διάφορες προτάσεις που θα παρουσιάσει σε κυβέρνηση και κόμματα για θέματα όπως :
 • Έξοδος από τη κρίση
 • Δραστική μείωση της ανεργίας
 • Μετάβαση της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία
 • Επίλυση διαφόρων προβλημάτων  γενικότερα
Ο δεύτερος σκοπός είναι να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση παρέχοντας στα μέλη της:
 •  Στήριξη επιχειρηματικών προσπαθειών
 • Συμβουλές σε επαγγελματικά θέματα
 • Προώθηση στη πολιτική και δημόσια διοίκηση
 • Δικτύωση για επιχειρηματικές συνεργασίες και εύρεση εργασίας
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
 Απευθύνουμε πρόσκληση:
  
 1. Σε ικανούς πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν εμπλοκή σε περίεργες δοσοληψίες
 2. Σε ικανά πρόσωπα από άλλα κόμματα και οργανώσεις της κεντροδεξιάς
 3. Σε οργανώσεις που εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες
 4. Σε πολίτες που γνωρίζουν καλά τα θέματα των κοινωνικών ομάδων όπου ανήκουν  
 5. Σε κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι έχει ικανότητες και μπορεί να προσφέρει να συμμετέχουν στη πρώτη γραμμή του νέου σχήματος. 

Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν τη προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορούν.

Στην Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη κεντροδεξιά για να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία!


ΕΛ.ΛΑ.ΔΗ.ΚΙ.   

Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Κίνηση

Δημιουργήσαμετην (ΕΛ.ΛΑ.ΔΗ.ΚΙ.) ένα  συντονιστικό φορέα ανάμεσα σε οργανώσεις, δίκτυα, συλλόγους, ομάδες και πρόσωπα. Οι διαδικασίες συμμετοχής και αποχώρησης είναι εύκολες, σύντομες και μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Είναι ανοιχτό σε όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις. Η συμμετοχή απαιτεί και σημαίνει απλώς καλή διάθεση για διάλογο και συνεργασία. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τρόπους δράσης:
 • Οικονομική ημερίδα για τρόπους εξόδου απο τη κρίση
 • Ημερίδα παρουσίασης θέσεων
 • Κοινές κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις
 • Διάλογος με σκοπό την σύνθεση απόψεων
 • Συμφωνία σε κοινές θέσεις και προτάσεις
 • Δημιουργία διαδικτυακού τόπου για παρουσίαση θέσεων και ανταλλαγή απόψεων
 • Διάλογος με τους πολίτες μέσω ΜΜΕ, Ιντερνετ, εκδηλώσεων κλπ
 • Κοινή παρουσία στα ΜΜΕ
Ο φορέας  θα αποτελείται απο δύο υποομάδες (groups):
 • oμάδα εκπροσώπων
 • oμάδα προέδρων
Η ομάδα των εκπροσώπων θα συνεδριάζει συχνότερα και θα κάνει τις απαιτούμενες  ενέργειες προετοιμασίας. Στην ομάδα προέδρων θα συμμετάσχουν οι επικεφαλείς των οργανώσεων, πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, συντονιστές κλπ. Ο/η  επικεφαλής μπορεί να είναι και εκπρόσωπος αρκεί να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις.
Είναι πολύ πιθανό ο φορέας να σπάσει σε δύο η περισσότερες υποκατηγορίες ανάλογα με την ιδεολογική εγγύτητα. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτό θα προέλθουν κάποιες συμμαχίες. Παραθέτουμε πιθανό οργανόγραμμα.

Ελληνική Σωτηρία

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ είναι μια κίνηση πολιτών του μεσαίου χώρου. Αποκλείει από τα μέλη της νυν και πρώην πολιτικούς διότι το μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα μας έφτασε ως εδώ και αδυνατεί να προσφέρει λύση στην εφιαλτική κατάσταση που ζούμε.

Κάθε μέρα προστίθενται εκατοντάδες στη στρατιά των ανέργων, αυξάνονται οι άστεγοι, μεγαλώνουν οι ουρές στα συσσίτια, αυξάνεται το στρες και η κατάθλιψη. Συνάνθρωποί μας δίνουν τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν να τα θρέψουν, φυλακίζονται και χάνουν τις περιουσίες τους ενώ δεν έχουν να πληρώσουν, αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους. Κατά τα άλλα, θεωρούμαστε ανεπτυγμένη χώρα και ανήκουμε στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύσεις υπάρχουν, αλλά το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί και αρνείται να τις εφαρμόσει διότι έχει άλλες προτεραιότητες, υπηρετεί άλλα συμφέροντα και ακολουθεί πολιτικές σκοπιμότητες. Θα καθίσουμε άπραγοι σαν πρόβατα στη σφαγή  ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας;

Νέα κόμματα ιδρύονται συνέχεια. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους δημιουργούνται από πολιτικούς που προέρχονται από άλλα κόμματα. Η εύλογη ερώτηση είναι τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν; Η απάντηση είναι, τίποτα άλλο παρά μια από το ίδια. Υπάρχουν κινήματα ή κόμματα που έχουν δημιουργηθεί από πολίτες. Με κάποια από αυτά είμαστε σε επικοινωνία για το ενδεχόμενο  συνεργασίας. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι πρεσβεύουν κάποια καλά μεν, αλλά πολύ γενικά και ακαθόριστα πράγματα, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες και σχέδιο.

 Αντίθετα, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ έχει καταρχήν συγκεκριμένες προτεραιότητες και σχέδιο, όπως:

 •  Δραστική μείωση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης
 • Νομοθετική ρύθμιση για τακτοποίηση χρεών φυσικών και νομικών προσώπων προς  το Δημόσιο και τους ιδιώτες μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
 • Τέλος στην άγρια φορολόγηση

Η οικονομική ή άλλη συνδρομή των μελών είναι προαιρετική. Οι θέσεις της ηγεσίας, της κεντρικής επιτροπής και των τομέων δράσης είναι ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόμενο. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από προσωπικότητες στον επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό, ακαδημαϊκό κόσμο και επαγγελματικούς τομείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια και αναζητούνται και άλλοι.

Scroll to Top