ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι παρακάτω οργανώσεις έχουν ενταχθεί στην Νέα Αρχή και παρουσιάζονται για ιστορικούς λόγους. Δεν υπάρχουν συνιστώσες αλλά η Νέα Αρχή είναι μια ενιαία κίνηση.


ΑΝΤΙΝΔ   

Η ΑντιΝΔ είναι μια κίνηση χαμηλών & μεσαίων στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Απευθυνόμαστε κυρίως σε Νεοδημοκράτες αλλά όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αποκλείουμε τη συμμετοχή νυν και πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, βουλευτών, προέδρων & διευθυντών ΔΕΚΟ, μεγαλο-συνδικαλιστών, δημάρχων. Δεν αποκλείουμε υψηλόβαθμα στελέχη και υποψήφιους βουλευτές. Νομίζουμε όμως ότι οι περισσότεροι θα αποκλείσουν τους εαυτούς τους καθώς δεν θα θελήσουν να χάσουν τις προνομιούχες θέσεις τους στο κομματικό μηχανισμό. Δεν θεωρούμε όλους όσους αποκλείουμε κακούς ούτε όλους όσους δεν αποκλείουμε καλούς. Απλά, κάπου πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή. Στηρίξαμε για χρόνια το κόμμα της ΝΔ γιατί μας ταίριαζε ιδεολογικά παρόλο που ανέκαθεν δεν μας άρεσαν πολλά πράγματα όπως η αναξιοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά.

Είμαστε αυτοί που κάνουν τη δουλειά για να απολαμβάνουν άλλοι τα προνόμια. Κρατάμε τις τοπικές οργανώσεις, ξημεροβραδιαζόμαστε σε εκλογικά περίπτερα με ζέστη και με κρύο, μοιράζουμε φυλλάδια, κάνουμε τηλέφωνα, πηγαίνουμε στις συγκεντρώσεις, μετράμε ψήφους μέχρι το πρωί, τρώμε ξύλο και φτύσιμο για να πάρουν άλλοι τις καρέκλες και να μας ξεχάσουν. Είμαστε άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, υπερχρεωμένοι, υπερφορολογημένοι. Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε την οικογένεια μας, δεν έχουμε να πληρώσουμε τη τράπεζα και την Εφορία, κινδυνεύουμε να χάσουμε το σπίτι μας. Βλέπουμε τους βουλευτές και υπουργούς που εμείς εκλέξαμε με σκληρή δουλειά και τη ψήφο μας να απολαμβάνουν μια πολύ άνετη ζωή και να διορίζουν τους φίλους τους και τους συγγενείς τους σε διάφορες θέσεις ενώ εμείς υποφέρουμε.  Ταυτόχρονα βλέπουμε το κόμμα μας να συνεχίζει τη καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που διαλύει μέρα με τη μέρα την πατρίδα μας.               
Πιστεύουμε ότι το κόμμα είμαστε εμείς και ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται από τη βάση προς τη κορυφή και όχι το αντίθετο που συνέβαινε όλα τα χρόνια. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί εάν δεν απαλλαγεί πρώτα από το διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για εμάς παρά μόνο για τους εαυτούς τους. Προτρέπουμε πολίτες από τη βάση άλλων κομμάτων, κυρίως τους «αιωνίους αντιπάλους μας» του ΠΑΣΟΚ, να δημιουργήσουν ανάλογες κινήσεις και να λύσουμε μεταξύ μας πολιτισμένα τις ιδεολογικές διαφορές μας χωρίς τους μεσάζοντες που το μόνο που κάνουν είναι να δυσκολεύουν τα πράγματα.
Οι στόχος μας έχει δύο σκέλη. Θέλουμε ο έλεγχος του κόμματος να γίνεται από τη βάση. Εάν το κατορθώσουμε θα παραμείνουμε στο κόμμα. Αλλιώς θα δημιουργήσουμε άλλο κόμμα και θα αφήσουμε τους στρατηγούς και τους συνταγματάρχες χωρίς στρατό. Το νέο κόμμα θα είναι ιδεολογικά παραπλήσιο με τη ΝΔ, απαλλαγμένο όμως από τα αρνητικά στοιχεία: αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα, κακή οργάνωση και στρατηγική, διαφθορά.
Περιμένουμε όλους τους Νεοδημοκράτες να συνδράμουν στη προσπάθεια μας. Έχουμε προσωρινή συντονιστική ομάδα αλλά όλες οι θέσεις είναι ανοιχτές. Όταν αποκτήσουμε ικανοποιητικό αριθμό μελών θα κάνουμε εκλογές και θα υποβάλλουν υποψηφιότητα όσοι επιθυμούν.

Τέλος ΝΔ   

  Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Είναι τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν στη μεταπολίτευση και έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάντια της Ελλάδας. Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες περνάνε πολύ δύσκολα, οι βουλευτές και οι μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ έχουν ανεξήγητα μεγάλες περιουσίες. Έχουν επίσης «τακτοποιήσει» όλους τους φίλους τους και συγγενείς τους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν φθάνει που μαζί με το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Μετά τη χρεοκοπία εφάρμοσαν ένα αδιέξοδο πρόγραμμα που επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της χώρας και εξαθλίωσε τους περισσότερους πολίτες. Δεν απορρίπτουμε το πρόγραμμα στο σύνολο του καθώς έχει θετικά και αναπόφευκτα σημεία. Όμως χρειάζονται σημαντικές αλλαγές. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της. Μετά από έξι χρόνια εφαρμογής του, βρισκόμαστε σε δεινότερη κατάσταση από τότε που ξεκινήσαμε. Το χρέος είναι μεγαλύτερο, η ανεργία είναι ψηλότερη, το ασφαλιστικό βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα ιδιωτικά οικονομικά αποθέματα έχουν τελείως «στραγγίσει» κλπ.

            Η νέα ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στροφή προς το χειρότερο δηλαδή στροφή προς ακραία μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εάν κατορθώσει αυτή η ΝΔ να έρθει στην εξουσία, θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα και η οριστική εξόντωση για τους περισσότερους Έλληνες.

            Έχουν την αμέριστη υποστήριξη μεγάλου μέρους του μιντιακού συστήματος και της οικονομικής ελίτ. Τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοκαλυπτόμενα. Επίσης φαίνεται ότι έχουν την υποστήριξη αρκετών ξένων δυνάμεων. Όσοι τους υποστηρίζουν έχουν λόγο που το κάνουν. Περιμένουν ανταπόδοση όταν η ΝΔ έρθει στην εξουσία. Έτσι, η ΝΔ θα υπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών που την υποστήριξαν.

            Για να εκλεγεί όμως χρειάζεται και ψήφους πολιτών. Ένας σκεπτόμενος και ενημερωμένος πολίτης δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία διότι ξέρει ποιών τα συμφέροντα θα υποστηρίξει. Πάντως όχι τα δικά του! Εδώ υπεισέρχεται η χειραγώγηση από τα ΜΜΕ και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Με τη χειραγώγηση πείθονται οι πολίτες να ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντα τους και να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα που αντί να βελτιώσει τη θέση τους, θα τη χειροτερέψει πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που κυβερνούσε το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης. Με τη κρίση βρέθηκε από κόμμα εξουσίας να είναι το τρίτο η τέταρτο κόμμα της κενροαριστεράς. Η ΝΔ εξακολουθεί να κατέχει τη πρώτη θέση στη κεντροδεξιά και να διεκδικεί την εξουσία. Η ΝΔ βρίσκεται σε διαρκή παρακμή από το 1980 και η κατάσταση κάθε χρόνο χειροτερεύει.

Επιβάλλεται να δώσουμε ένα τέλος στη φαρσοκωμωδία που ζούμε 35 χρόνια δηλαδή ένα κόμμα παρακμιακό να διεκδικεί και να κερδίζει την εξουσία. Δημιουργούμε ένα κοινό Μέτωπο απέναντι στη ΝΔ με σκοπό να την υποβιβάσει σε δεύτερη η κατώτερη θέση στη κεντροδεξιά ούτως ώστε να σταματήσει να διεκδικεί την εξουσία. Το μέτωπο αυτό έχει τη μορφή δικτύου όπου μπορούν να συμμετέχουν κινήσεις, οργανώσεις, κόμματα, sites, blogs, ομάδες, άτομα, εφημερίδες, κανάλια κλπ. Επιλέξαμε να του δώσουμε τη προσωρινή ονομασία « Τέλος ΝΔ» που μπορεί να αλλάξει μελλοντικά.  

Η κεντροδεξιά σαν πολιτικός χώρος θα συνεχίσει να υπάρχει και να καταλαμβάνει περίπου το μισό του εκλογικού σώματος. Η πόλωση θα δημιουργεί μεγάλη απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος στη κεντροδεξιά. Το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς θα είναι πάντα ένα κόμμα εξουσίας.

Μπορεί όμως το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς να είναι ένα άλλο κόμμα από την ΝΔ. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, να αντικατασταθεί η ΝΔ με ένα καλύτερο κόμμα. Η καλύτερη εκδοχή της ΝΔ θα υποστηρίζει το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας αλλά θα έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Θα βάζει τους ανθρώπους πάνω απο τους αριθμούς και θα δίνει αξία στη κάθε ανθρώπινη ζωή. Θα τοποθετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πάνω από τα συμφέροντα ξένων χωρών, της ΕΕ, των μιντιαρχών και της οικονομικής ελίτ. Θα προωθεί και θα αναδεικνύει τους πιο άξιους αντί για συγγενείς και φίλους. 

Στο αρχικό πυρήνα συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες ιδεολογίες. Δεν διεκδικούμε ηγετικό ρόλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βοηθήσουμε ώστε τη θέση της ΝΔ να πάρει ένα καλύτερο πολιτικό σχήμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμμετέχει κάποιος:

 • το καλό της πατρίδας
 • αίσθημα δικαίου 
 • ένστικτο επιβίωσης
 • επιθυμία για μια καλύτερη κεντροδεξιά
 • κομματικό συμφέρον
 • προσωπικό όφελος
 • αντιπάθεια
 • εκδίκηση κλπ

 Καλούμε όλους, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, να συνδράμουν στη προσπάθεια ανεξαρτήτως του λόγου που τους κινητοποιεί και να κάνουν το τέλος της Νέας Δημοκρατίας εθνικό στόχο και εθνικό όραμα.


Νέα Κέντρο + Δεξιά   

Οι πολίτες αισθάνονται οργή και αγανάκτηση απέναντι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για δύο λόγους : α) επειδή έφεραν τη χώρα στη καταστροφή β) κακή διαχείριση της κρίσης με τα Μνημόνια.

Περισσότερο είναι για το πρώτο παρά για το δεύτερο. Δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανένα από τα δύο κόμματα και δεν πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη κρίση. Η οργή έχει μετριαστεί για το ΠΑΣΟΚ γιατί τα ποσοστά του έχουν πέσει αρκετά και κατά κάποιο τρόπο έχει τιμωρηθεί.

Οι πολιτικοί της ΝΔ πιθανότατα δεν έχουν αντιληφθεί τη διάθεση του κόσμου απέναντι τους καθώς δεν έχουν επαφή με τη κοινωνία. Συνομιλούν μόνο με κομματικούς και ανθρώπους της οικονομικής τάξης τους. Με δεδομένη την αγανάκτηση των πολιτών θα είναι πολύ δύσκολο για τη ΝΔ να ανεβάσει τα ποσοστά της. Είναι ένα κόμμα που δεν «τραβάει» πολιτικά. Ίσως καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές εάν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέσουν. Εάν ξαναγυρίσει η ΝΔ στην εξουσία, η αντίδραση του κόσμου θα είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ευρώπη και παγκόσμια.

 Είναι απαραίτητο λοιπόν να αντικατασταθεί η ΝΔ με ένα άλλο πολιτικό σχήμα. Ένα πιθανό σενάριο πολιτικών ανακατατάξεων προβλέπει τη δημιουργία νέου κόμματος στη κεντροδεξιά. Θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
 
 • Νέα πρόσωπα με αρκετά ένσημα, από όλες τις τάξεις, ηλικίες και κοινωνικές ομάδες 
 • Πολύ μικρό αριθμό πολιτικών τζακιών, Κολλεγιόπαιδων και προσώπων από την ανώτερη οικονομική τάξη
 • Φιλικότερη στάση προς τη μεσαία τάξη και μεγαλύτερη ευαισθησία προς τη χαμηλή τάξη
 • Ιδεολογική τοποθέτηση προς το κέντρο καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι ψηφοφόροι
 • Πιο ευέλικτη στάση σχετικά με τις συμμαχίες της χώρας σε διεθνές επίπεδο
 • Αλλαγή πολιτικής από αυτή που οδηγεί σε αδιέξοδο και απόλυτη καταστροφή
 • Καλύτερη κομματική οργάνωση με αξιοκρατία
 • Πρόγραμμα με λύσεις για τα πολλά προβλήματα που παραμένουν διαρκώς άλυτα

Όλα αυτά βέβαια δίνουν απλά ένα γενικό περίγραμμα και δεν είναι απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα. Τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα έχουν όμως δύο ελλείψεις, αναγνωρισιμότητας και πείρας. Μπορεί κάποιος άγνωστος στο ευρύ κοινό να είναι πραγματικά πάρα πολύ ικανός και έντιμος. Οι ψηφοφόροι όμως δεν το ξέρουν και δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει τη ψήφο των πολιτών με αυτό το επιχείρημα. Όλοι το ίδιο ισχυρίζονται αλλά τελικά ισχύει για πολύ λίγους. Έτσι ευνοούνται στις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναγνωρίσιμοι και όχι οι ικανοί και οι έντιμοι. Πέρα από την ικανότητα και την εντιμότητα, η πολιτική πείρα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και τα νέα πρόσωπα δεν την διαθέτουν.

Λόγω αυτών των δύο σημαντικών ελλείψεων, προκύπτει ανάγκη εύρεσης μιας άλλης λύσης. Μια συμβιβαστική λύση είναι η συμμετοχή στο νέο φορέα έμπειρων και αναγνωρίσιμων πολιτικών μαζί με τα ικανά, άφθαρτα, άγνωστα και πολιτικά άπειρα νέα πρόσωπα. Ο συνδυασμός αυτός  δεν μπορεί να γίνει μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα έχει συλλογική ευθύνη για όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος και είναι πολλές από το 1974 μέχρι σήμερα. Όσοι συμμετέχουν στο νέο φορέα κουβαλάνε μόνο τις προσωπικές τους ευθύνες.

Αποκλείουμε τους πολιτικούς από τη Νέα Αρχή αλλά δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή μας σε ένα ευρύτερο σχήμα στο οποίο θα υπάρχουν και πολιτικοί. 
 
 1. Έχουμε ήδη ένα δίκτυο από νέα, ικανά, έντιμα και άφθαρτα πρόσωπα. Πολλοί είναι εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων και γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα τους. Η αναζήτηση συνεχίζεται. 
 2. Έχουμε επαφές με διάφορα μικρά κόμματα και οργανώσεις του κεντροδεξιού χώρου όπου και εκεί υπάρχουν ανάλογα πρόσωπα. 
 3. Είμαστε σε επικοινωνία με πολλά ικανά μεσαία στελέχη της ΝΔ που περιμένουν τη κατάλληλη στιγμή για να έρθουν μαζί μας. Η ευνοιοκρατία που επικρατεί μέσα στο κόμμα, εμπόδισε αυτά τα στελέχη να ανέβουν πιο ψηλά. 

Και από τις τρεις πλευρές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού σχήματος στη κεντροδεξιά. Αυτό που λείπει είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα με πείρα που θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα ικανά και να μην έχουν εμπλακεί σε περίεργες δοσοληψίες. Έχουμε κάνει κάποιες επαφές αλλά υπάρχει δισταγμός. Οι πολιτικοί της ΝΔ έχουν εμμονές και φοβίες. Έχει περάσει η αντίληψη του Αβέρωφ πως «όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος».   

Αυτό ίσως να ίσχυε πριν τη κρίση. Πραγματικά όλες οι προσπάθειες εκτός μαντριού δεν είχαν μακροημέρευση. Οι καταστάσεις έχουν αλλάξει με τη κρίση. Ένα κόμμα του 3-5% έγινε κυβέρνηση με 36%. Το πολιτικό τοπίο έχει διασπαστεί και δεν υπάρχει πλέον δικομματισμός αλλά πολυκομματισμός. Οι πολιτικοί της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται ότι με τις συνθήκες που επικρατούν, θα τους «φάει ο λύκος εάν μείνουν μέσα στο μαντρί».


ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ   

Η ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ είναι μια κίνηση πολιτών που στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής πατριωτικής αντιμνημονιακής, δημοκρατικής, κεντροδεξιάς συμμαχίας με την ένωση  κομμάτων, συμμαχιών και προσώπων που κινούνται στο χώρο. Κάποιοι αποφάσισαν ότι λόγω της κρίσης πρέπει να αφανιστεί οικονομικά, ψυχολογικά και φυσικά ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού. Οι περισσότεροι είμαστε άσχημα χτυπημένοι από τις πολιτικές του μνημονίου. Θεωρούμε ότι όλοι εμείς οι κεντροδεξιοί «τελειωμένοι» (μακροχρόνια άνεργοι, υπερχρεωμένοι, υπερφορολογημένοι, κατεστραμμένοι επιχειρηματίες & ελεύθεροι επαγγελματίες, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) πρέπει να ενωθούμε.
Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και ΕΠΑΛ. Στη συνέχεια θα επιδιώξουμε τη συμμετοχή διαφόρων προσώπων συμπεριλαμβανομένων και μετριοπαθών από τη ΧΑ. Προϋπόθεση συμμετοχής οποιουδήποτε είναι να ενστερνίζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη και να αποκηρύσσει το ρατσισμό. Εάν έχουμε συμμετοχή προσώπων της ΧΑ θα επιδιώξουμε με πολιτικά μέσα και χωρίς να επέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης το αίσιο τέλος της δικαστικής ταλαιπωρίας των βουλευτών της ΧΑ.
Δεν σταματάμε στο σήμερα αλλά προχωράμε και στην επόμενη μέρα των εκλογών. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Πρώτη μας επιλογή είναι η συνεργασία με τη ΝΔ αλλά με αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Είναι ο χώρος από τον οποίο προερχόμαστε οι περισσότεροι και νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το καλό της χώρας. Θεωρούμε ότι μπορούν να συνεργαστούν μετεκλογικά μνημονιακά και αντιμνημονιακά κόμματα βρίσκοντας ένα μέσο δρόμο όπως έχουν συνεργαστεί δεξιά και αριστερά κόμματα. Συμφωνούμε στη κεντροδεξιά πανστρατιά αλλά όχι κάτω από τη σημαία ενός κόμματος. Όσα πολιτικά πρόσωπα και να προσχωρήσουν στη ΝΔ δεν πρόκειται να φθάσει το 30%. Αντίθετα 2-3 κεντροδεξιά κόμματα μπορούν να ξεπεράσουν το 40%.  

Τη εναλλακτική μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ την απευχόμαστε αλλά δεν την αποκλείουμε. Τη βλέπουμε σαν ύστατη λύση ούτως ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα στη καταστροφή από την ακυβερνησία η τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με άλλα αριστερά κόμματα.


ΝΕΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ   

Αυτοχαρακτηριζόμαστε νεοκαραμανλικοί για λόγους α) ιδεολογίας και β) αξιών και αρχών. Ιδεολογία μας είναι ο ριζοσπαστικός λαϊκός φιλελευθερισμός. Ριζοσπαστισμός είναι η προσπάθεια ρήξης με το παρελθόν και το κατεστημένο και η προώθηση ριζικών αλλαγών στην κοινωνία, την πολιτική κ.α. με αποφασιστικές μεθόδους. Λαϊκός σημαίνει πολιτικές για τις μεγάλες κοινωνικές μάζες και όχι για τους λίγους.

Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον Καραμανλή πρέπει να τον ερμηνεύουμε από αυτά που είπε και έγραψε και όχι από το πως τον αντιλαμβανόντουσαν διάφοροι δήθεν Καραμανλικοί. Πέρα από την ιδεολογία ο Καραμανλισμός συμβόλιζε συγκεκριμένες αρχές και αξίες.

Ο πατέρας του Καραμανλή ήταν δάσκαλος, αγρότης και καπνέμπορος. Η γενέτειρα του Πρώτη, είναι χωριό (ούτε καν κωμόπολη) του ακριτικού νομού Σερρών. Ο καραμανλισμός συμβολίζει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να ξεκινήσει από χαμηλά και να φτάσει πολύ ψηλά. Αυτή πρέπει να είναι βασική αξία της κεντροδεξιάς.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούσαν μαζί του ιδεολογικά, να μην τον συμπαθούσαν, να τον θεωρούσαν παλιάνθρωπο. Ελάχιστοι όμως τον χαρακτηρίζουν ανάξιο. Ο Καραμανλής αναδείχθηκε επειδή το άξιζε και συμβολίζει την αξιοκρατία. 

Ο Καραμανλής πήγε στα δημόσια σχολεία της Πρώτης, της Νέας Ζίχνης και των Σερρών. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ήρθε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο της Κυψέλης.

Μετά τη Νομική, επέστρεψε στην επαρχιακή πόλη των Σερρών όπου άσκησε δικηγορία για αρκετά χρόνια. Εργάστηκε ως δικηγόρος από το 1930 έως το 1941, με μια διακοπή ενός περίπου χρόνου που είχε εκλεγεί βουλευτής.

Ένα άλλο στοιχείο του Καραμανλή ήταν ο λιτός βίος. Δεν είχε ακουστεί κάτι για διαφθορά και δεν έκανε μεγάλη περιουσία.

Όπως ο Καραμανλής, είμαστε άνθρωποι της μεσαίας τάξης με πολλά ένσημα από εργασία. Ο δικός μας είναι μοντέρνος καραμανλισμός του 2025. Προσαρμοζόμαστε στις σημερινές συνθήκες αλλά αυτό δεν μας αρκεί. Κοιτάζουμε 10 χρόνια μπροστά με παγκόσμια αντί μόνο ευρωπαϊκή προσέγγιση. 


ΠΕΔΑΚ   

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ  ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Η ΠΕΔΑΚ είναι μια κίνηση κεντροδεξιών πολιτών που έχει αγανακτήσει με την ιδιοτέλεια, τον εγωϊσμό και την ασυνεννοησίατων πολιτικών. Προερχόμαστε από όλα τα κόμματα της κεντροδεξιάς (κέντρου και δεξιάς): ΝΔ, ΧΑ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ, ΕΠΑΛ, Γέφυρες, Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κλπ.

Οι πολιτικοί όλων των χώρων πάνω από όλα βάζουν το προσωπικό συμφέρον, μετά το κομματικό, στη συνέχεια το παραταξιακό και στο τέλος της χώρας. Εμάς μας απασχολεί ο χώρος της κεντροδεξιάς στον οποίο ανήκουμε.

Ο σκοπός της κίνησης είναι να επηρεάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις με γνώμονα :

 • πρώτα και πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας
 • δευτερευόντως της κεντροδεξιάς παράταξης

Στη παρούσα φάση θεωρούμε ότι το καλύτερο σενάριο για τη χώρα  είναι:

 • Δημιουργία μια πατριωτικής, μετριοπαθώς αντιμνημονιακής συμμαχίας με συμμετοχή μετριοπαθών προσώπων της ΧΑ. Λήξη της δικαστικής περιπέτειας των Χρυσαυγιτών. 
 • Δημιουργία συμμαχίας στο κεντρώο φιλελεύθερο χώρο.
 • Μετεκλογική συνεργασία των δύο συμμαχιών  και της ΝΔ με αλλαγή πολιτικής.

Έτσι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις δύο συμμαχίες και τις προϋποθέσεις ώστε τα τρία κομμάτια της κεντροδεξιάς να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εάν τελικά αποτύχουμε σε αυτή μας τη προσπάθεια, πράγμα καθόλου απίθανο, θα ακολουθήσουμε άλλες μεθοδεύσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. 

 

Scroll to Top