ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Επικρατεί μεγάλη σύγχυση που εν μέρει δημιουργείται εσκεμμένα. Ρατσισμός είναι η φυλετική διάκριση όπως υποδηλώνει και η ρίζα της λέξης (race=φυλή). Ευρύτερα ο όρος χρησιμοποιείται και για κάθε είδους διακρίσεις πολιτικές, θρησκευτικές, φύλου, ηλικίας, σωματικής κατάστασης, σεξουαλικής προτίμησης. Στο ρατσισμό είμαστε αντίθετοι.

 Η νόμιμη μετανάστευση σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης όταν υπάρχει έλλειψη προσφοράς εργασίας έχει κυρίως θετικές αλλά και κάποιες αρνητικές επιδράσεις. Όταν όλοι οι πολίτες έχουν δουλειά και εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, τότε το κράτος μπορεί να δεχτεί επίσημα μετανάστες χορηγώντας τους ανανεώσιμη άδεια παραμονής ορισμένου χρόνου. Όταν συμπληρώνουν αρκετά χρόνια νόμιμης παραμονής μπορούν να διεκδικούν την ιθαγένεια.

Οι Έλληνες  έχουν παράδοση μετανάστευσης, κυρίως νόμιμης. Όμως στις χώρες που πήγαιναν (και ξανάρχισαν να πηγαίνουν πρόσφατα) υπήρχαν θέσεις εργασίας και δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου τους.  Όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας οι μετανάστες ανεβάζουν το επίπεδο τους και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Όταν δεν υπάρχουν κατεβάζουν το επίπεδο της χώρας. 

Θεωρούμε ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι οι οποίοι το μόνο κακό που έχουν κάνει είναι ότι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Όπως όλοι οι άνθρωποι είναι και καλοί και κακοί. Παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας στους μετανάστες από τον εγχώριο πληθυσμό ενδεχομένως λόγω συνθηκών και όχι προδιάθεσης.

Είμαστε ενάντια στην παράνομη μετανάστευση αλλά και ενάντια στην άσκηση βίας κατά των παράνομων μεταναστών. Υποστηρίζουμε τη κατάργηση στρατοπέδων καθώς άνθρωποι δεν πρέπει να φυλακίζονται επειδή αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Τα στρατόπεδα στοιχίζουν χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο και είναι τελείως αναποτελεσματικά διότι μπορούν να φιλοξενήσουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό παράνομων μεταναστών.

  Οι Έλληνες είναι σε γενικές γραμμές φιλόξενος λαός και έδωσαν δουλειές για χρόνια στους μετανάστες όταν υπήρχε οικονομική ευημερία. Όμως τώρα η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.  Άλλοι θεωρούν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του γκρεμού και άλλοι ότι έχει ήδη πέσει στο γκρεμό. Δεν μπορεί πλέον να θρέψει ούτε τους Έλληνες. Πως θα θρέψει τους μετανάστες; Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν δουλειά πρώτα στους πολίτες  τους. Δεν είναι υποχρέωση της Ελλάδας να εξασφαλίσει δουλειά στους μετανάστες αλλά των κρατών από όπου προέρχονται.

Η δραστική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών:

α) θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας για Έλληνες και θα μειώσει την ανεργία

β) θα δώσει ώθηση στην οικοινομία

γ) θα μειώσει την εγκληματικότητα

δ) θα αναστρέψει την υποβάθμιση πολλών περιοχών

Όλοι οι παράνομοι μετανάστες (όπως βέβαια αρκετοί «νόμιμοι» μετανάστες και Έλληνες πολίτες) απασχολούνται σε θέσεις «μαύρης» εργασίας. Αυτό σημαίνει εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή και απολαβή υπηρεσιών για τις οποίες δεν πληρώνουν. Ζουν με πολύ λίγα χρήματα και τα υπόλοιπα τα στέλνουν στις χώρες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα εμβάσματα μεταναστών προς τρίτες χώρες η Ελλάδα έχει ποσοστό 4,4%   επι του συνόλου της ΕΕ, 2,5 φορές το ποσοστό της στο ΑΕΠ που είναι 1,7%. Εάν προσληφθούν Έλληνες στη θέση των μεταναστών θα δοθεί ώθηση στην οικονομία. Οι Έλληνες θα ξοδεύουν πολύ περισσότερα στην εγχώρια κατανάλωση και μέσω του πολλαπλασιαστή θα δημιουργηθεί ένας κύκλος ανάπτυξης.  

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος λαθρομετανάστευσης προτείνουμε:

1) Η είσοδος και παραμονή στη χώρα να γίνει πολύ δύσκολη και η έξοδος πολύ εύκολη. Διευκόλυνση προώθησης  μεταναστών σε άλλες χώρες. Εκεί που σταματάει η δυνατότητα του επίσημου κράτους, λόγω υπογεγραμμένων Διεθνών Συνθηκών, μπορούν να αναλάβουν ΜΚΟ και μυστικές υπηρεσίες.

2) Προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας έναντι σημαντικού τιμήματος (πχ εξάμηνη άδεια έναντι τιμήματος ίσου με μισθό ένα μήνα). Πρόστιμα σε όσους μετανάστες δεν τα αποκτούν. Έτσι θα υπάρχει καταγραφή και επίσης θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του κράτους.

3) Ποινική δίωξη και αυστηρά αλλά λογικά πρόστιμα και σε όσους Έλληνες δίνουν δουλειά η νοικιάζουν σπίτια σε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής η εργασίας. 

4) Δημιουργία ειδικού σώματος στην ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Γραμμή καταγγελίας για πρόσληψη η ενοικίαση χώρου.

5) Επανεξέταση των χορηγήσεων αδειών παραμονής και ιθαγένειας.

Οι μετανάστες  έχουν μια πατρίδα να πάνε και υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν την δυνατότητα να τους προσφέρουν εργασία. Οι Έλληνες δεν έχουν κάπου αλλού να πάνε. Εκτός εάν έχουν την απαίτηση κάποιοι να ξενιτευτούν οι Έλληνες για να έχουν δουλειά οι μετανάστες.

Τέλος απευθύνουμε δημόσια έκκληση στους παράνομους μετανάστες να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα. 

Scroll to Top