ΛΟΙΠΑ

Δανειολήπτες   Αυτοκτονίες   Δημόσιο  Κατανομή Εισοδήματος   Ομογένεια 


Δανειολήπτες

Είναι κωμικοτραγικό ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής» πού «έφαγε» τα λεφτά χιλιάδων ανθρώπων σε όλο το κόσμο, στέλνει φυλακή ανθρώπους για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Ταυτόχρονα τα ανθρωπόμορφα τέρατα που ενεργοποίησαν αυτό το απάνθρωπο μέτρο κυκλοφορούν ελεύθεροι. 

Οι περισσότερες αυτοκτονίες  έγιναν από υπερχρεωμένους και ανέργους.  Πολλοί άφησαν πίσω τους μικρά παιδιά.  Το κράτος με τις πολιτικές του τους έσπρωξε σε αυτή την ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή η Εφορία έχει μηνιαία προσαύξηση οφειλών 1%, περίπου 12% το χρόνο.  Δηλαδή  η Εφορία  παίζει και το ρόλο της Τράπεζας και εκτός από τα έσοδα από φόρους, έχει και χρηματοοικονομικά έσοδα τόκων.

Ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί 30% τα δάνεια και οι οφειλές έχουν μείνει σε επίπεδα προ της κρίσης.  Το ελληνικό Δημόσιο κούρεψε τα ομόλογα του αλλά δεν κουρεύει τις οφειλές ιδιωτών.

Στηρίζουμε :

  • - Κατάργηση του απάνθρωπου νόμου της ποινικής δίωξης και φυλάκισης για οφειλές στο Δημόσιο οσοδήποτε μεγάλου ποσού. 
  • - Διεξαγωγή έρευνας και παραπομπή των υπευθύνων ενεργοποίησης του μέτρου αυτού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • - Κούρεμα δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο σε ποσοστό ίσο (περίπου 30%) με την εσωτερική υποτίμηση.  Περαιτέρω κούρεμα σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής.
  • - Μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο με χαμηλό επιτόκιο.
  • - Δωρεάν οικονομικές συμβουλές, νομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε δανειολήπτες και οφειλέτες.
  • Διευκρινίζουμε:
    - Σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε τη φοροδιαφυγή η τη μη πληρωμή των χρεών όταν υπάρχει η δυνατότητα.
  • - Επειδή δεν είμαστε λαϊκιστές, στηρίζουμε τα μέτρα αυτά μέχρι τα όρια αντοχής των Τραπεζών και του Δημοσίου. Για να καθορισθούν αυτά τα όρια απαιτείται πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία που δεν διαθέτουμε και στη συνέχεια πραγματοποίηση ενδελεχούς μελέτης. 

Αυτοκτονίες

Από την αρχή της κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Πολλοί άφησαν πίσω τους μικρά παιδιά. Συνήθως οι λόγοι είναι οικονομικοί με βασικούς την ανεργία και τα μη διαχειρίσιμα χρέη.  Το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί αλλά πολλές φορές είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους στο απονενοημένο διάβημα.

Το ΔΕΚΑ έχει θέσει σαν πρώτους στόχους την δραστική μείωση της ανεργίας και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων. Συμπληρωματικά ξεκινάμε  σειρά επιπλέον ενεργειών ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αυτοκτονίες:

- Δίνουμε πληροφορίες για ήδη υπάρχουσες δυνατότητες ψυχολογικής υποστήριξης.
- Αναπτύσσουμε δικό μας δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης όπως και οικονομικών και νομικών συμβούλων.
- Εάν το πρόβλημα αφορά μια κοινωνική ομάδα εξετάζουμε να θέσουμε ως στόχο την αντιμετώπιση του.
- Προσπαθούμε να φέρουμε το άτομo σε επικοινωνία με άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα.
- Αποστέλλουμε ηλεκτρονικά κείμενο με το πρόβλημα σε κόμματα, πολιτικούς και ΜΜΕ.
-Δημοσιεύουμε κείμενο που περιγράφει το πρόβλημα.
- Ασκούμε πολιτική πίεση σε κόμματα ούτως ώστε να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πρέπει να γίνει κάποια επικοινωνία μαζί μας. Αναζητούμε οικονομολόγους, δικηγόρους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια.


Δημόσιο

Σαφέστατα χρειάζεται εξορθολογισμός και περιορισμός του Δημοσίου. Δεν επιτρέπεται ο φορολογούμενος να πληρώνει δυσβάστακτους φόρους για αργομισθίες, μεγάλους μισθούς και μισθούς υπαλλήλων που «κάθονται»  τη μισή μέρα τουλάχιστον.

Στον ιδιωτικό τομέα η αγορά διαμορφώνει τους μισθούς. Πολύ δύσκολα μια επιχείρηση πληρώνει μισθούς αρκετά ψηλότερους απο αυτούς της αγοράς. Αργομισθίες δεν υπάρχουν και όποιος υπάλληλος δεν δουλεύει αποδοτικά απολύεται.

Οι μισθοί του Δημοσίου πρέπει να προσδιορίζονται με βάση αυτούς αντίστοιχων θέσεων του ιδιωτικού τομέα και να είναι χαμηλότεροι  σαν αντιστάθμισμα της μεγαλύτερης εργασιακής ασφάλειας και της μικρότερης αποδοτικότητας. Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι «εκλεκτοί» και οι ιδιωτικοί «παιδιά ενός κατώτερου θεού»;

Γνωρίζουμε όλοι από την εμπειρία μας με τις Δημόσιες υπηρεσίες ότι οι υπάλληλοι δεν δουλεύουν αποδοτικά όλο το 8ωρο.  Επομένως το Δημόσιο έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζεται και επί της αρχής η μείωση του αριθμού είναι σωστή. Αυτό όμως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια σε περιόδους ανάπτυξης όπου ένας απολυμένος του Δημοσίου θα μπορούσε να απορροφηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα όμως σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση πως θα μπορέσει να βρει άλλη εργασία ;

Τη λύση την έχουμε προτείνει εδώ και μήνες. Αφορά ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα οδηγήσει σε μηδενικά επίπεδα ανεργίας!

Είναι η μόνη λύση για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όλοι μέσα στη κρίση και να περιμένουμε την ανάπτυξη όταν και όποτε έρθει:

Μείωση ωρών απασχόλησης με ανάλογη μείωση αποδοχών και εισφορών

Επειδή μείωση σε ήδη χαμηλούς μισθούς θα κάνει τη κατάσταση των ανθρώπων αυτών δυσβάστακτη, θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη αναλογική μείωση στα ψηλά εισοδηματικά κλιμάκια και μικρότερη στα χαμηλότερα. 


Κατανομή Εισοδήματος

Κανείς μπορεί να ανεχτεί τον υπερβολικό πλούτο δίπλα του όταν ζει σχετικά καλά. Για πολλά χρόνια η πλειοψηφία των  Ελλήνων είχε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.  Τώρα έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού που περνάει πολύ άσχημα,  ένα ποσοστό στην μέση που περνάει απλώς ανεκτά και ένα άλλο κομμάτι που ζει μέσα στο πλούτο και τη χλιδή. Στην Ιστορία πάντοτε όταν υπήρχε από την μία πλούτος και χλιδή και από την άλλη φτώχεια και ανέχεια συνέβαιναν επαναστάσεις, συνήθως βίαιες.Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομολόγων παγκοσμίως πιστεύει ότι η ελεύθερη αγορά δημιουργεί μεγαλύτερη ανάπτυξη αλλά και μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η φορολόγηση έχει δύο παραμέτρους:
-   το ποσοστό επί του εθνικού εισοδήματος που καθορίζει το μέγεθος των κρατικών δαπανών
- το τρόπο επιμερισμού στα οικονομικά στρώματα που καθορίζει τη κατανομή εισοδήματος
Το φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει αφετηρία την κατανομή εισοδήματος που προσπαθούμε να πετύχουμε.  Δικαιότερη κατανομή μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα επίπεδα συνολικών φόρων.

Οι  αριστεροί Έλληνες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το μέγεθος του  κράτους είναι ανεξάρτητο από τη δίκαιη κατανομή εισοδήματος.  Οι δεξιοί Έλληνες που δεν ανήκουν στα ψηλά οικονομικά στρώματα θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η δικαιότερη κατανομή εισοδήματος είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα τους.  Οι μόνοι που θίγονται είναι πολίτες αρκετά υψηλού οικονομικού επιπέδου.  
Αυτονόητο είναι ότι οι αριστεροί πολίτες υψηλού εισοδήματος (που είναι αρκετοί) θα συμφωνήσουν σε μια δικαιότερη κατανομή  καθώς αποτελεί βασική αρχή της αριστερής ιδεολογίας.

Επίσης οι δεξιοί πολίτες  υψηλού εισοδήματος που είναι χριστιανοί θα πρέπει να θυμηθούν ότι η χριστιανική ηθική υπαγορεύει «ο έχων δύο χιτώνας δότω τον ένα».  Τέλος οι άθεοι δεξιοί υψηλού εισοδήματατος ας θυμηθούν τι έπαθαν οι Ρώσοι ευγενείς το 1917.


Ομογένεια

Χώρες με αρκετούς Έλληνες ομογενείς είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι ομογενείς έχουν προοδεύσει σε διάφορους τομείς όπως πολιτική, δημόσια διοίκηση, επιχειρήσεις, επιστήμη, δημοσιογραφία, αθλητισμό, κινηματογράφο, μουσική, άλλες τέχνες κλπ. Στις ΗΠΑ, νυν & πρώην βουλευτές, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, πρώην υποψήφιος πρόεδρος , στενός συνεργάτης πρώην προέδρου, πρώην αντιπρόεδρος είναι ελληνικής καταγωγής. 

Οι Έλληνες της διασποράς, ειδικά οι πρώτες γενιές, αγαπούν την Ελλάδα περισσότερο από αυτούς που μένουν εδώ και είναι πιο περήφανοι για την καταγωγή τους. Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή δεν βιώνουν την καθημερινότητα η γιατί τους λείπει η Ελλάδα, σημασία δεν έχει ο λόγος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Είναι βέβαιο ότι οι ομογενείς θα βοηθήσουν αρκεί να το ζητήσουμε.

Πολιτικά :  Μπορεί κυβερνήσεις χωρών όπως η ΗΠΑ να μην δίνουν μεγάλη σημασία σε μια μικρή  χώρα όπως η Ελλάδα, υπολογίζουν όμως πολύ το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπυ, την ψήφο των ομογενών και διασημότητες ελληνοαμερικανικής καταγωγής (καθώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη).

Οικονομικά : Αρκετοί ομογενείς ασχολούνται με επιχειρήσεις και μπορούν να αναπτυχθούν στενές επιχειρηματικές σχέσεις, εξαγωγές, εισαγωγές, επενδύσεις. Ζουν σε χώρες με ανεπτυγμένη επιστημονική, τεχνολογική και διοικητική τεχνογνωσία και μπορούν να την μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ομογένεια των ΗΠΑ  καθώς είναι η παγκόσμια υπερδύναμη και σε αρκετούς τομείς η πιο ανεπτυγμένη και πρωτοπόρα χώρα.  Οι ΗΠΑ έχουν επιρροή στο ΔΝΤ, στη Γερμανία και γενικά όλες οι χώρες του κόσμου τις υπολογίζουν.

Το θέμα είναι εάν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται. Όσοι ομογενείς προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Σε κάθε βήμα έπρεπε να «λαδώσουν». Εάν η επένδυση περιελάμβανε και απόκτηση γης υπήρχε κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να «βρεθούν όλα στον αέρα» από το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία η γιατί κάποια υπουργός αποφάσισε να χαρακτηρίσει τη μισή Ελλάδα Natura. Αυτά τα θέματα που θεωρούνται εδώ απόλυτα φυσιολογικά για αυτούς θεωρούνται τελείως αδιανόητα.

Οι ομογενείς έχουν πάρει την νοοτροπία των χωρών που μετανάστευσαν και είναι σοβαροί, συστηματικοί, ειλικρινείς, οργανωμένοι. Χαοτικές, «άρπα κόλλα»,  αεριτζίδικες, κουτοπόνηρες  καταστάσεις ελληνικού τύπου τους αποθαρρύνουν. Εάν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα δύσκολα θα συνεισφέρουν στην ανόρθωση της Ελλάδας όσο και να το επιθυμούν. 

Scroll to Top