ΠΟΡΕΙΑ

Πορεία ΔΕΚΑ

 

ΕΛΟΚ 2010

Περίπου το 2010 -2011, δημιουργήθηκε η ΕΛΟΚ (Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κίνηση), ένα συντονιστικό όργανο τοπικών οικιστικών οργανώσεων. Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν το 2010 αλλά έγιναν πιο ουσιαστικές το 2011. Ιεραρχικά δεν βρισκόταν πάνω από τις τοπικές οργανώσεις που ήταν αυτόνομες αλλά είχε συντονιστικό ρόλο. Αφορούσε μόνο οικιστικά ζητήματα και συμμετείχαν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Κάποια στιγμή εκφράστηκε ή άποψη για την δημιουργία ενός κόμματος καθώς κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν έδειχνε την αρμόζουσα σημασία στα οικιστικά προβλήματα. Αρχικά η άποψη αυτή δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση αλλά με την την πάροδο του χρόνου ισχυροποιούνταν ολοένα και περισσότερο. Διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν μόνο τα οικιστικά προβλήματα που κανένα κόμμα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να βρει λύσεις αλλά και πολλά άλλα προβλήματα όπως η ανεργία, η υπερχρέωση, ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης, οι δυσκολίες μικρών και μεσαίων εγχώριων επιχειρήσεων κλπ. 

ΔΕΚΑ 2013

Η ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) ήταν ένα πρώτο βήμα προς την δημιουργία ενός κόμματος. Ενέργειες είχαν ξεκινήσει ένα με δύο χρόνια πριν. Είχε το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Τα οικιστικά προβλήματα υπήρξαν η αφορμή αλλά δεν είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα που αναζητήθηκαν λύσεις. Απευθυνόταν περισσότερο στα τμήματα 3, 4,  5, 6 των ψηφοφόρων (διάγραμμα), μετά στα 2 & 7 και λίγο στα 1 & 8

Δημιουργήθηκε το βήμα δημόσιου διαλόγου Δέκα όπου παρουσιάζονταν προσωπικές απόψεις των φίλων της ΔΕΚΑ. Μέσα σε διάστημα 3,5 χρόνων έγιναν περισσότερες από 1,000 αναρτήσεις (έχουν αφαιρεθεί αρκετές). Στο χώρο του κέντρου παρατηρήθηκε εκείνη την περίοδο μεγάλος συνωστισμός ενώ στον χώρο της κεντροδεξιάς πολιτικό κενό. Αναζητούνταν συμμαχίες και βρέθηκαν πιο εύκολα στον χώρο της κεντροδεξιάς. 

Νέα Αρχή 2014

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ δημιουργήθηκε μετά τις ευρωεκλογές του 2014, από την ένωση της Δημοκρατικής Ένωσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΔΕΚΑ με άλλες κινήσεις και οργανώσεις του κέντρου και της δεξιάς. Σε σχέση με το ΔΕΚΑ, έγινε μια μικρή μετακίνηση προς τα δεξιάΑπό την αρχή αρκετοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν. Θεωρούσαν ότι η αρχική ιδέα έπρεπε να διατηρηθεί. Αποχώρησαν κάποια μέλη αριστερής και κεντροαριστερής προέλευσης. Άλλοι έμειναν με την προϋπόθεση η Νέα Αρχή να μην απομακρυνθεί μακριά από το κέντρο αλλά να αποκτήσει μόνο μια κεντροδεξιά κλίση. 

Απευθυνόταν κυρίως στα τμήματα 4, 5, 6, 7 των ψηφοφόρων, μετά στα 3 & 8 και λίγο στα 1 & 2. Τα τμήματα 4 - 5 - 6 ήταν στόχος και στις δύο περιπτώσεις (ΔΕΚΑ - Νέα Αρχή). Αντικαταστάθηκε το αριστερό τμήμα του 3 από το 7. 

Οι οργανώσεις που ενώθηκαν με την ΔΕΚΑ είναι: 1) ΑΔΕΣ 2) Νέα Κέντρο+δεξιά 3) ΑντιΝΔ 4) Τέλος ΝΔ 5) ΕΛΛΑΔΗΚΙ 6) Αντιμνημονιακή Κεντροδεξιά  7) Νέο Καραμανλικοί  8) ΠΕΔΑΚ. Κάποιοι στόχοι ή θέσεις μπορεί να φαντάζουν παράξενα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ικανοποιούν τους συμμετέχοντες. Οι πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν συλλογικότητα για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν. Η δράση είναι πάντα καλύτερη από την απραξία. Οι οργανώσεις διαφέρουν ως προς το πλήθος των ατόμων που τις απαρτίζουν, την διάρκεια λειτουργίας τους και τον χρονικό ορίζοντα των στόχων τους. Δίνουμε αξία σε κάθε οργάνωση αλλά δεν παύουμε να κάνουμε συγκρίσεις.

H ΔΕΚΑ είναι η κυριότερη οργάνωση και αποτελεί τον κορμό της Νέας Αρχής. Ουδέποτε εγκαταλείφθηκε ο χώρος του κέντρου αλλά η Νέα Αρχή έχει δεξιά απόκλιση ενώ η ΔΕΚΑ βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο. Οι θέσεις δεν άλλαξαν αλλά άλλαξαν οι προτεραιότητες. Ένας φίλος της Νέας Αρχής το έθεσε πολύ έξυπνα. Η Νέα Αρχή είναι ΔΕΚΑ και κάτι. Στα ρολόγια, το και βρίσκεται στα δεξιά  ενώ το παρά στα αριστερά. Η Νέα Αρχή έχει κορμό την ΔΕΚΑ και κλαδιά οργανώσεις του κέντρου και της δεξιάς.

Φτιάχτηκε ιστότοπος που κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από τον παρόντα. Για αρκετό διάστημα το Δέκα εξακολουθούσε να είναι το βήμα δημόσιου διαλόγου της Νέας Αρχής.  Η προσπάθεια μας από το 2014, είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη εναλλακτική στην Νέα Δημοκρατία. Κατά την άποψη μας, οι κεντροδεξιοί και οι Έλληνες αξίζουν ένα πολύ καλύτερο κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας.

Κατατέθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός ευρύτερου κέντρο+δεξιού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχει και η Νέα Αρχή. Υπήρξε έντονη αντίδραση από κεντροαριστερούς. Απείλησαν με αποχώρηση αν αυτό συνέβαινε. Αντιπρότειναν την δημιουργία ενός ευρύτερου κεντρώου σχήματος, δια της ένωσης ή συγχώνευσης με οργανώσεις του κέντρου και της κεντροδεξιάς ώστε να επανέλθει πάλι ακριβώς στο  κέντρο το δίκτυο χωρίς να έχει κεντροδεξιά κλίση. Με αυτή την άποψη συμφώνησαν όχι μόνο κεντρώοι αλλά και κάποιοι κεντροδεξιοί.  

Επιστροφή στο Κέντρο 2019

Το διάστημα 2014-2019 εκφράστηκαν πολλές φορές διαφωνίες από όσους έμειναν πιστοί στην αρχική ιδέα της ΔΕΚΑ που θα ένωνε στο κέντρο πολίτες από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες αλλά με κοινά προβλήματα.  Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 2019 αποτέλεσαν ένα τεράστιο σοκ και μια μεγάλη απογοήτευση. Ήταν αδιανόητο για μας πως ένα κόμμα που έχει προκαλέσει τόσα δεινά στον τόπο, κατόρθωσε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά και να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Αποτέλεσε μια δικαίωση για αυτούς που θεωρούσαν ότι η αρχική ιδέα δεν έπρεπε να εγκαταλειφθεί καθώς η ιδέα της κεντροδεξιάς απόκλισης αποδείχθηκε προς το παρόν τουλάχιστον ελλειμματική. Αποφασίστηκε η επιστροφή στο κέντρο και η υιοθέτηση της αρχικής ονομασίας ΔΕΚΑ. Όταν το 2014 έγινε η στροφή προς τα δεξιά, ένα μέρος των κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων αποχώρησε. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν. Η απόφαση δεν ήταν παρορμητική αλλά στηρίχθηκε σε κάποια επιχειρηματολογία. Οι δυσαρεστημένοι είναι πολλοί. Βρίσκονται αριστερά και δεξιά και ένα κεντρώο σχήμα ίσως μπορούσε να εκφράσει τους περισσότερους. Επιπλέον ενώ το 2014 υπήρχε συνωστισμός στο κέντρο και κενό στην κεντροδεξιά, το 2019 συνέβαινε το αντίθετο.  

Διάσπαση Νέας Αρχής - ΔΕΚΑ 2020

Στο διάστημα των επόμενων μηνών εντάθηκαν οι διαφωνίες. Η υποστηρικτές  της δημιουργίας ευρύτερου κεντροδεξιού σχήματος συμπλήρωσαν την πρόταση με  προσέγγιση των κεντροδεξιών κομμάτων στις αγγλόφωνες χώρες. Από την άλλη αρκετοί ήσαν αυτοί που υποστήριζαν την διατήρηση της αρχικής ιδέας της ΔΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων κεντρώων και κεντροδεξιών. Σε συναινετικό κλίμα αποφασίστηκε ότι θα ήταν προτιμότερο και για τις δύο πλευρές να τραβήξουν διαφορετικό δρόμο. Η πρώτη πλευρά επανέφερε την ονομασία Νέα Αρχή και διατήρησε τον ιστότοπο ενώ η δεύτερη κράτησε την ονομασία ΔΕΚΑ και θα μεταφέρθηκε σε αυτόν το νέο ιστότοπο.

Scroll to Top